Z czekolada w kuchni churros

EcoSlim

Czekolada jest pewnym z najbardziej widocznych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, zaleca się ją w wielu wersjach. W prawie wszystkim sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Ciekawa jest zarazem czekolada mleczna kiedy również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stopniem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, natomiast w zysku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacje od tegoż który materiał chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w procesie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów wynosi ona formę sypką, którą oznacza się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady niezbędne jest użycie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się zarówno na sucho jak natomiast na mokro. Proces konszowania na ciepło jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji dokonuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.