Pakowanie prozniowe sous vide

Próżniowe pakowanie żywności jest najmocniejszym systemem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z tej formy korzystają, zarówno, producenci, jak również gospodarstwa domowe. Można poznać narzędzia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w worku foliowym, lub w pojemniku do tego określonym. Urządzenia te sprawiają zgrzewy na ścianie worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, potrafią być kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym znakomitą wilgotność, konsystencję, gust i dodatek, i razem są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na środek działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu odkłada się worek wraz z materiałem. Jej olbrzymią korzyścią jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu otrzymuje się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu dobrych produktów. Wadą jest więcej możliwość wykorzystania w ciągu produkcji, dużo popularnych worków typu PA/PE, co znacznie redukuje koszty. Pakowarki komorowe, mogą być dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na targu jest zdrowy wybór pakowarek komorowych, co pozwoli na jej dobry dobór, zależny od wielkości pakowanych produktów, ich sposobów, i wielkości. Poświęcone są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z zamontowanym wewnątrz produktem, uważa się na zewnątrz, i do zabiegu, na listwę zgrzewającą, nasuwa się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania używa się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwolą na pakowanie produktów o niebanalnych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Cechą istnieje również znacznie niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność oraz piękniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Dane są zwłaszcza dla przeciętnej gastronomii i gospodarstw domowych.