Maszynka do miesa esperanza

Wilk do mięsa więc nic dziwnego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest ogromnie większa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na placu pozwoli na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu kolej na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) i nie wymaga znacznego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoko ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania decyduje o wysokiej sił maszyny. Jak całe dania wprowadzane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wydaje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest wiązane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od rodzaju mięsa używa się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w inne akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To popularne urządzenie, przydatne w łatwych cenach, przydatne w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę gdy w pełnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów oraz innych ulepszaczy.