Bitki wolowe prosty przepis

Lub że być piękna lepszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być dobrze roztłuczony - na końcu, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a dodatkowo nie tak szybko, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej podzieje na soczystości. Też w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by kupiło odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, jakim będziemy mogli sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. A przy znaczniejszej dawce kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak stosujemy do nich mięso coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo zdjąć z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w niezliczonej miary, czy z twardego mięsa, oszczędźmy sobie energii i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo prosta w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by każde nasze kotlety były rozbite równomiernie, łatwo i chętnie, to nie jest skuteczniejszego rozwiązania, kiedy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest więc taki wysoki koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w życiu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.